HS Chiptuning

Reč TUNING može imati više značenja,najcesce kad se pomene tjuniranje misli se na povecanje snage motora ili prerade na spoljnom izgledu automobila. Nasa firma se bavi iskljucivo povecanjem snage motora kako kod benzinskih tako i kod dizel automobila novije generacije. Povecanje snage motora moze se vrsiti na mnogo nacina, ali najbrzi najjeftiniji i najpouzdaniji je CHIPTUNING

Reprogramiranjem centralnog kompjutera chiptuningom postiže se povecanje snage kod svih benzinskih i dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva.Kao rezultat tuninga dobijamo bolje ubrzanje,vecu maksimalnu brzinu vozila i manju potrosnju goriva. Saradjujemo sa renomiranom evropskom firmom HS Elektronik GmbH iz Minhena i u zavisnosti od tipa Vaseg vozila biramo najbolje resenje za tuning.


Firma HS Elektronik čiji smo zastupnici bavi se chiptungom vec dvadeset godina i vodeća je evropska kuća u toj oblasti. Sama rec chiptuning govori nam da se dorada vrši na kompijuteru motora vozila i to reprogramiranjem chipa koji kontrolise rad motora. Kod starijih tipova kompjutera čipovi se menjaju,a kod novih vozila se samo reprogramiraju postojeci.

Naglasavamo da se nikakvim test uredjajima i aparatima za dijagnozu ne moze utvrditi da li je vozilo tjunirano ili ne. Dakle ukoliko je auto nov i u garanciji, nema nikakvih sansi da izgubite garanciju na automobil, posto niko ne moze ustanoviti da je radjen chiptuning ukoliko mu to vlasnik vozila ne naglasi ili se softver iz računara ne pošalje na ekspertizu u fabriku kod proizvodjača vozila.Taj slučaj do sada nismo imali ali je teoretski moguć.

Najčešće postavljena pitanja vlasnika vozila koji žele da tjuniraju svoja vozila kod nas su :

1. Zašto to fabrika nije uradila?

Fabrike automobila pre puštanja u prodaju novih modela vozila moraju da izvrše homologacije u odredjenim ustanovama zaduženim za standardizacije i kontrolu kvaliteta novih vozila.Kao primarni test prilikom prijema novih tipova vozila jeste test emisije izduvnih gasova.U cilju zadovoljenja sve strožijih propisa inžinjeri u fabrikama automobila su prisiljeni na kompromise.To praktično znači da su primorani da na ustrb snage motora prilagode emisiju izduvnih gasova strogo zadatim normama.Te norme su daleko strožije i zahtevnije od normi koje zahteva jedan tehnićki pregled koji se vrsi jednom godišnje pri registraciji vozila kako u svetu tako i kod nas.

Dakle,ono sto mi radimo jeste približavanje tih normi zahtevima jednog tehničkog pregleda što rezultira povećanjem snage vašeg motora.Vi dobijate motor iste snage kao što je u osnovi i razvijen na probnom stolu prilkom projektovanja a pre redukcije snage na uštrb zadovoljenja strogih homologacijskih normi.

Naravno,to ne znači da će vaše vozilo izbacivati bilo kakav crni dim iz auspuha ili na bilo koji drugi nacin stetiti okolini i drugim ucesnicima u saobracaju.Ovo naglasavamoi da se ne bi pogresno shvatilo gore navedeno jer razlika u normama je vidljiva samo na specijalnim mernim uredjajima za analizu izduvnih gasova a nikako vizuelno ili na bilo koji drugi nacin.

2. Da li je chiptuning stetan za moj motor?

Kao i u svakom poslu i u ovoj oblasti postoje ljudi razlicitih profila i razlicitih kvaliteta. Mnogi sebi daju za pravo da se nazovu majstorom ili tjunerom iako to nije propraceno adekvatnim znanjem i ucinkom. Ukoliko svoj motor poverite takvim "strucnjacima" da se na njemu uce i istrazuju velike su sanse da se vas motor trajno i ozbiljno osteti. Bas iz tog razloga smo posle visegodisnje potrage za adekvatnim i profesionalnim partnerom odlucili da radimo sa H&S Elektronikom iz Minhena. Posle posete H&S-u dosli smo do zakljucka da su inzinjeri i kompletna firma na zavidnom nivou i da 20 godina rada u oblasti chiptuninga znaci mnogo.

Dakle, mi sebi nismo hteli dati za pravo da sami radimo softvere (tjuninge) na vasim vozilima iako za to postoji realna osnova i predznanje,vec se nas posao svodi na iscitavanje originalnog softvera,slanje u H&S Elektronik gde njihovi inzinjeri odrade tjuning na vasem originalnom softveru.Potom tjunirani fajl posalju te mi taj fajl ucitamo nazad u vas racunar. Znaci da je tjuning na vasem vozilu radi prakticno H&S Elektronik cija smo mi samo produzena ruka. Za 10 godina sardanje sa H&S Elekronikom nismo imali ni jedan problem tako da odgovorno tvrdimo da ukoliko se chiptuning uradi u renomiranoj tjunerskoj kuci necete imati nikakvih problema niti posledica po vas motor.